Symptomer og behandling

Hjem

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Der kan være forskellige tegn på, at din baby har spændinger i muskler og led. Det kan være følgende symptomer:

 • Ikke vil ligge på mave/ryg
 • Ikke vil bruge den ene arm
 • Favoritside
 • Fladt/skævt baghoved
 • Afføringsproblemer
 • Gylper meget
 • Er meget urolig
 • Ligger i C-form eller flitsbue
 • Vil kun være hos mor og far
 • Forstyrret søvn

Det kan virke svært at forstå, hvordan afføringsproblemer eller forstyrret søvn kan skyldes problemer fra muskler og led. Grunden til dette er, at spændinger omkring led kan påvirke nervesystemet. Så hvis din baby har en spænding, der påvirker nerverne til tarmsystemet, kan de have svært ved at komme af med afføringen. Hvis de ikke sover godt, kan det være grundet overstimulering af nervesystemet, så de ikke kan finde ro.

Din baby vil altid blive grundigt undersøgt inden behandling. Stammer symptomerne ikke fra muskler og led, vil I blive henvist videre til egen læge eller sundhedsplejerske for yderligere udredning.

Sidst i graviditeten bliver pladsen trang og din baby kan komme til at ligge skævt. Det kan give spændinger i nakke og ryg. Det kan også opstå efter en hård fødsel, hvor der er blevet trukket meget i din baby, brugt sugekop eller ved kejsersnit. Låsningerne kan også opstå, hvis din baby kommer skævt ud eks. med den ene arm først, som stjernekigger eller sædefødsel.

De første 4-6 uger er favoritside normalt, men din baby skal kunne vende hovedet til begge sider. Har din baby favoritside er det en god ide, at stimulere til den modsatte side. Det kan du gøre ved:

 • at holde en hånd foran ansigtet, så vil de automatisk søge efter lyset.
 • Placere puslepladsen så lys fra lamper og vinduer er på modsatte side af favoritsiden.
 • Uro og andet interessant er på modsatte side af favoritsiden

Hvis du oplever, at din baby ikke vil dreje hovedet helt eller at du ikke kan stimulere til modsatte side kan det skyldes spændinger i nakken. Her vil det være en god ide, at få din baby undersøgt af en kiropraktor, der har specialiseret sig i behandling af spædbørn.

Favoritside kan føre til skævt baghoved. Det sker fordi kraniet er så blødt, at det hurtigt tager form efter underlaget. Det kan undgås ved at give din baby masser af tid på maven samt at ligge din baby skiftevis i hoved- og fodenden af sengen, da baby vil vende hovedet mod mor. 

Kolik er en betegnelse for gråd, hvor baby græder sammenlagt over 3 timer om dagen mindst tre dage om ugen i mere end 3 uger. Kolik siger ikke noget om årsagen til gråden. Tidligere mente man, at gråden skyldtes maveproblemer. I dag har undersøgelser vist, at der kan være mange forskellige årsager til gråden bl.a. problemer i bevægeapparatet. Hvis der er spændinger i muskler og led hos din baby, kan det påvirke nervesystemet og dermed også mavetarmsystemet.

Det kan derfor være en god ide, at få din baby undersøgt hos en kiropraktor med speciale i spædbørn.

Bananform eller C-form vil sige, at din baby ligger sig skævt (som en banan eller et C), når de ligger på ryggen eller maven.

En spænding i nakken kan give skævhed i resten af kroppen. Det kan bl.a. ses ved at din baby ligger sig i bananform eller at de bruger den ene side af kroppen mere end den anden. Det vil give en forstyrrelse i udviklingen, som er vigtig at få rettet.

Mavetræning er hårdt for din baby i starten, og de vil derfor hurtigt brokke sig, hvilket er helt okay. De skal langsomt opbygge styrke til at ligge længere og længere tid på maven. Giv din baby masser af pauser, og sørg for at ligge dem på maven flere gange i løbet af dagen.

Undersøgelse og behandling

Ved første besøg snakker vi om problematikken og hvordan du oplever din baby. Jeg vil spørge nærmere ind til din babys trivsel, graviditet- og fødselsforløb og meget mere.

Undersøgelsen

Til at starte med vil jeg observere din babys bevægemønster på ryg og mave. Derefter vil jeg lave en neurologisk undersøgelse. Jeg udelukker anden sygdom og vurderer den motoriske udvikling. Jeg tjekker hele kroppens bevægelighed og mærker efter spændinger i muskler og led. Ud fra dette vil vi snakke om, hvad undersøgelsen har vist, og hvordan det behandles.

Behandlingen

Selve behandlingen er meget mild og består af lette stræk og specifikke tryk på leddene. Dette giver fri bevægelighed af leddene og får musklerne til at slappe af, så din baby kan udvikle sig bedst muligt. Alt efter hvilken problematik der er tale om, bliver du instrueret i øvelser I kan lave hjemme.

For mig er det vigtigste at I som forældre er trygge igennem hele forløbet. Jeg forklarer alt hvad jeg laver og sikrer mig at alle jeres spørgsmål bliver besvaret.

Skal vi mødes?

Du kan med fordel følge med på min facebookside, hvor jeg løbende kommer med opslag og videoer omkring behandlinger og workshops. Tøv ikke med at skrive en besked – jeg vender hurtigt tilbage!